Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe przekładane
* Biszkopt ciemny:
* jaja - 6 mniejszych sztuk,
* mąka pszenna - 3/4 szklanki,
* cukier - 1 szklanka,
* kakao gorzkie - 2-3 łyżki,
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
* szczypta soli;
*
* Masa wiśniowa:
* galaretka wiśniowa - 2 opakowania,
* kompot z wiśni - 250ml,
* śmietanka kremówka - 300ml (wyjęta bezpośrednio z lodówki),
* cukier puder - 3 łyżki
* smietan-fix - odpowiednio do proporcji śmietany - u mnie 1,5 opakowania.:
*
* Masa brzoskwiniowo-cytrynowa:
* galaretka cytrynowa - 2 opakowania,
* syrop z brzoskwiń - 250ml,
* brzoskwinie z puszki,
* śmietanka kremówka - 300ml (wyjęta bezpośrednio z lodówki),
* cukier puder - 3 płaskie łyżki
* odpowiednio do proporcji śmietany - u mnie 1,5 opakowania;
*
* Poncz do nasączenia/proporcje na jeden placek biszkoptu:
* syrop z puszki ananasa aby wyszła 1 szklanka
* lub
* szklanka wody + łyżka cukru + 2 łyżki soku z cytryny
*
* tłuszcz i maka do formy na biszkopt.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ubijamy na puszystą masą. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki mieszając je drewniana łyżką. Okrągłą formę do pieczenia (tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika,a gdy przestygnie, przekrajmy go na pól, na 2 równej wielkości krążki. Jeden z nich nasáczamy ponczem. Przygotowujemy masę wiśniową: Kompot dobrze podgrzewamy w mikrofalówce i rozpuszczamy w nim 2 galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixami na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką i szybko rozsmarować na biszkopcie. Nasączyć drugi biszkopt i przykryć nim masę wiśniową. Przygotowujemy masę brzoskwiniową: Brzoskwinie z puszki odsączamy i drobno kroimy. Syrop uzupełniamy woda aby wyszło razem 250ml i dobrze podgrzewamy. W syropie rozpuszczamy galaretki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i smietan-fixami, po czym odstawiamy do przestygniecie. Ubita śmietanę łączymy z galaretkami, dodajemy pokrojone brzoskwinie i powstała masę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch można dodatkowo udekorować brzoskwiniami.