Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowa kula Eli
karmel:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
szklanka=250 ml
Śmietanę wlać do rondelka,dodać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i gotować aż sos zgęstnieje.Odłożyć 6 połówek brzoskwiń,resztę pokroić,włożyć do sosu i zmiksować blenderem.Cukier włożyć do rondla,wlać wodę i gotować aż powstanie karmel.Dużą chochlę do zupy natłuścić lekko olejem na zewnętrznej stronie i lać cienką strużką karmel,tworząc ażurowy wzór na całej powierzchni (powstanie 1/2 kuli).Półkulę ostrożnie zdjąć z chochli uważając żeby się nie połamała,bo jest bardzo krucha.I tak powtarzać 12 razy.Na 6-ciu talerzach ostrożnie położyć po 1 półkuli karmelowej.Dośrodka włożyć po połówce brzoskwini.Na brzoskwini położyć gałkę lodów,listek mięty i ostrożnie przykryć drugą półkulą karmelową.Obok kuli wylać sos brzoskwiniowy i ozdobić gałązką mięty.Smacznego!