Zabajone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtek

    6
  • cukru

    6 łyżek
  • półwytrawnego wina marsala

    niepełna szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niewielki garnek napełnić mniej więcej do połowy wodą i zagotować. Wówczas zmniejszyć gaz, żeby woda była gorąca, ale nie gotowała się, a parowała. Do metalowej miseczki wbić żółtka, ubijać dodając cukier aż do momentu powstania puszystej i gęstej masy. Następnie ustawić miskę na garnku z gorącą wodą (nie wolno jej zanurzyć!) i powoli wlewać wino (można je też zastąpić np. sherry czy porto), energicznie przy tym ubijając. Kiedy masa będzie puszysta, zdjąć miskę z ognia i jeszcze chwileczkę ubijać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 05.06.2012 11:40
pyszne :)
iga2 21.08.2011 23:47
zapowiada się ciekawie...
Zoso 22.07.2011 23:13
dobry deserek
romanrafal 08.12.2010 17:06
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat