Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny cydr

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok jabłkowy 10 l
matka drożdżowa 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny cydr

przepis Małgorzaty Caprari z "Nalewki, likiery i wina domowe"
Do przygotowania cydru należy użyć świeżego soku jabłkowego (jabłka należy pozbawić gniazd nasiennych i wrzucić do sokownika).
Sklarowany sok przelej do czystego (wyparzonego i wysuszonego) gąsiora razem z matką drożdżową. Zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do fermentacji w temperaturze ok. 20 stopni. Po burzliwej fermentacji (gdy na dnie osadzi się osad) zlej rurką cydr do mniejszego naczynia, wypełniając je po brzegi i zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną. Przenieś do zimniejszego pomieszczenia (10-15 stopni). Gdy na dnie pojawi się osad, cydr przelej do butelek i zakorkuj je. Przechowuj z ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 12.09.2014 12:16
mam ochotę wypróbować przepis
24.10.2013 21:38
mam pytanko wiesz moze ile to ma procent? Slyszalem ze miedzy 5% a 7 % :) Pozdrawiam
David 22.02.2013 13:10
muszę wypróbować
Kate131 10.02.2013 09:44
smaczne
Krzysztof15 05.01.2013 21:24
super
ALAGOR 08.12.2012 01:07
ciekawe
Bernadeta1 18.11.2012 21:50
muszę wypróbować zrobić
paula99926 14.11.2012 16:25
mniam mniam
jasiek 14.11.2012 15:58
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak