Ifa

Tradycyjna bawarska sałatka ziemniaczana - Schwäbischer Kartoffelsalat

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki w łupinach

    900 g
  • cebula

    1
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    300 ml
  • biały ocet winny

    3 łyżki
  • musztarda

    2 łyżeczki
  • szczypiorek

    1-2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie, ok. 20 minut. Po ostudzeniu pokrój w plastry.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ugotuj krótko w bulionie. Bulion zestaw z ognia, dodaj olej, ocet winny, musztardę i przprawy. Wymieszaj porządnie.

3. Plasterki ziemniaków zalej gorącą mieszanką, dodaj szczypior. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę pozostaw na minimum 1 godzinę by się smaki przegryzły.
Ifa
Do sałatki należy wybierać typowe ziemniaki sałatkowe, które nie rozsypują się po ugotowaniu, są oznaczone typem A lub AB (Lord, Denar, Inova, Jelly). Musztarda musi być z rodzaju ostrych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 28.07.2015 13:10
fajna sałatka
Ela15 06.07.2015 11:37
to danie jest potwierdzeniem, że z prostych składników można zrobić pyszne danie
Ifa 03.07.2015 07:52
Nie mieszkam na Bawarii (w innym rejonie DE), ale przepis mam od koleżanki, która w tych rejonach mieszka :-))
jasiek 02.07.2015 19:55
proste i pyszne
VioletoweKucharzenie 02.07.2015 08:41
wygląda rewelacyjnie!
Ewa Wojtaszko 01.07.2015 15:44
nigdy takiej nie jadłam,wygląda apetycznie
iziona 01.07.2015 15:01
Śliczne zdjęcie niby zwykłej sałatki
brioszka 01.07.2015 14:56
często jadam tą sałatkę (mieszkam w Bawarii) ale nigdy nikt nie podawał jej z cebulą. Muszę koniecznie spróbować z dodatkiem cebuli :)
gosia56 01.07.2015 14:42
to moja ulubiona;)
Koper 01.07.2015 13:03
Lubię, gdy z prostych składników wychodzą wyjątkowe dania :) Wygląda i brzmi super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat