Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z masą budyniową i czekoladą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa 1 porcja
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą budyniową i czekoladą

Kroki postępowania

1
Biszkopt :
5 jajek ( rozmiar L )
5 łyżek mąki pszennej typ 500
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego

Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki.
Krok 1 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
2
Masa :
3 budynie śmietankowe ( po 40 g )
1 l mleka 3,2%
200 g miękkiego masła
1/2 szk cukru

Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę.
Krok 2 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
3
Dodatkowo :
1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )
50 g masła
kolorowa posypka do ciast
dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu
330 g dżemu wiśniowego

Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego.
Krok 3 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
4
Na dżem wyłożyć 1/2 masy i rozsmarować ją po krążku. Przykryć drugi krążek i znowu nasączyć.
Krok 4 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
5
Czynność smarowania dżemem i masą powtórzyć. Ostatni krążek także nasączyć i zakryć nim masę.
Krok 5 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
6
Tort odstawić i zrobić polewę. Polewa : W rondelu roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Na maleńkim ogniu czekoladę rozpuścić i mieszać około minuty. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać dowolnie posypką.
Krok 6 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto
7
Gdy czekolada wystygnie wstawić tort do lodówki na kilka godzin.
Krok 7 - Torcik z masą budyniową i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.07.2013 07:42
fajniutki torcik
migotka28 09.07.2013 22:16
ładnie wygląda ten torcik i tak pewnie smakuje
Milena87 09.07.2013 20:35
świetny torcik
Luki 09.07.2013 20:32
suuuper deser
Wiesława1 09.07.2013 20:26
pyszne ciacho
Megg 09.07.2013 19:29
przepyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak