Suszone pestki dyni

Suszone pestki dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżo wyjęte pestki z dyni

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pestki po wyjęciu z dyni oczyszczamy dokładnie z miąższu i włókien. Można opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

I sposób suszenia, który zawsze stosuję, bo nie wymaga zużycia prądu:
Pestki dyni rozkładamy jedną warstwą na papierze do pieczenia lub gazecie i zostawiamy na kilka dni do wysuszenia (2-3 dni) w pobliżu grzejnika, co jakiś czas przewracając by się nie przykleiły do papieru i równomiernie suszyły.

II sposób - szybszy:
Pestki rozkładamy jedną warstwą na papierze do pieczenia i wstawiamy na blaszce do piekarnika.
Suszymy w temperaturze około 60-70°C, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach z włączonym termoobiegiem, przez około 1-1,5 godziny. Co jakiś czas pestki przewracamy, aby równomiernie się wysuszyły i nie przykleiły do papieru. Sprawdzamy jedną pestkę czy jest dostatecznie wysuszona, jeżeli nie to dosuszamy.

Gotowe pestki przechowujemy w woreczku papierowym lub w puszce.
Smacznego!

Dynia zawiera wiele witamin z grupy B - m.in. B1, B2, PP, a także witaminę C i E.
Dynia bogata jest w błonnik, wapń, cynk, żelazo, fosfor i magnez.
Pestki dyni zawierają olej bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Im ciemniejszy kolor miąższu dyni, tym więcej w niej witamin i karotenu, który poprawia kolor skóry.
Dynia wspomaga pracę serca, układu trawiennego, poprawia wzrok, obniża zły cholesterol, pomocna przy chorobie miażdżycowej, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na nerki i pęcherz.
Pestki dyni korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, zapobiegają wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci, a także pomagają leczyć trądzik.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat