Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
woda 325 ml
tezu 75 ml
paluszki krabowe 2
awokado 1/4
papryka czerwona 4 paski
paparyka żółta 4 paski
serek fromage 2 łyżeczki
wasabi do smaku
nori 4

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką

Kroki postępowania

1
Ryż do sushi płuczemy do momentu, gdy woda nie będzie nabierała kremowego koloru. Suszmy go i przesypujemy do garnka, w którym będzie gotowany. Zalewamy wodą (najlepiej przefiltrowaną lub mineralną) i gotujemy około 17 minut.
Krok 1 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
2
Ugotowany przesypujemy do większej miseczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie polewamy go zaprawą do ryżu przygotowaną wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/263746/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi.html”. Mieszamy i pozostawiamy na chwilę, aby ryż również wpił zaprawę.
Krok 2 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
3
Paluszki krabowe kroimy po połowie, a następnie w paski. Podobnie postępujemy z awokado.
Krok 3 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
4
Serek fromage (miałem o smaku chrzanowym) mieszam z pastą wasabi.
Krok 4 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
5
Na rozłożony matową stroną na góry glon wykładamy ryż, tak aby pokryć ¾ powierzchni glonu. Następnie ryż smarujemy pastą powstałą z wymieszania serka i wasabi. Moja pasta była lekko pikantna także smarowałem około ½ powierzchni ryżu.
Krok 5 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
6
Po posmarowaniu kolejno układamy nasz farsz czyli paski paluszka krabowego, papryki oraz awokado.
Krok 6 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
7
Roladkę zwijamy dociskając, aby była zwarta i łatwo się kroiła.
Krok 7 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto
8
Lekko zwilżonym nożem kroimy na 8 kawałeczków. Podajemy z sosem sojowym, dodatkowo każdą kawałek sushi przegryzając marynowanym imbirem. Zrobiłem dwie wersje tego sushi z papryką czerwoną oraz papryką żółtą. Smacznego.
Krok 8 - Sushi z paluszkiem krabowym, awokado i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 11.01.2013 19:37
wariacje na temat - lubi !!!
artur7 11.01.2013 16:58
apetyczne
adelajda 11.01.2013 05:28
ja tez takiego nie jadłam !
miroslawa 11.01.2013 04:56
coś innego, jeszcze tego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak