Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś wędzony plastry

    25 dag
  • ryż do sushi

    300 g
  • ryż biały

    100 g
  • papryka żółta

    1/2
  • krem fromager z czosnkiem

    75 g
  • ocet ryżowy

    80 ml
  • cukier brązowy

    5 łyżeczek
  • nori

    6-7 glonów
  • sól

    1 łyżeczka
  • majonez

    3 łyżki
  • wasabi

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Ryże mieszamy. Płuczemy pod bieżącą wodą następnie zalewamy i moczymy 20 minut. Ponownie płuczemy i przerzucamy do garnka.
Krok 2 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Zalewamy taką ilością wody przefiltrowanej, aby z zapasem centymetrowym zakryła ryż. Garnek stawiamy na ogień. Gdy zacznie się gotować, garnek przykrywamy i gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy.
Krok 3 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
W rondelku przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Lekko podgrzewamy aby składniki się rozpuściły.
Krok 4 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Zaprawę również chłodzimy i taką polewamy ryż. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i ryż jest gotowy.
Krok 5 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Łososia wędzonego na zimno kroimy w paseczki. Paprykę również.
Krok 6 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Glony rozkładamy matową stroną do góry. Nakładamy cienką warstwę ryżu.
Krok 7 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Majonez mieszamy z pastą wasabi.
Krok 8 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Taką miksturą rysujemy pasek na ryżu.
Krok 9 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Następnie kładziemy paski łososia, które następnie smarujemy kremem fromager z czosnkiem.
Krok 10 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Dokładamy jeszcze pasek papryki.
Krok 11 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Gony zwijamy formując roladkę.
Krok 12 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Tniemy ją na 6 równych części.
Krok 13 - Sushi z łososiem wędzonym, papryką żółtą i serkiem fromage foto
Każdy kawałek sushi maczamy w sosie sojowym i przegrywamy imbirem marynowanym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
David 20.04.2013 12:50
wow muszę kiedyś wypróbować
Mati13 06.08.2012 18:36
nigdy nie jadłem, świetnie wyglada
pacpaw 18.04.2012 20:15
@aginaa to już bliżej jak dalej :o)
aginaa 18.04.2012 18:45
oj tez musze zrobic... póki co już mam ryż do sushi w domku:D
Iwona56 18.04.2012 11:12
piękne
pacpaw 17.04.2012 21:53
oj misio nie bądź taka surowa. Już poprawiłem :o)
Jolanta_P-S 17.04.2012 20:37
Odgrażam się, że zrobię a nie mogę się zmobilizować
misia53 17.04.2012 18:45
Hej , pacpawie.....łoś , czy łosoś? Coś tu nie gra , zgrzyta o coś.... Chociaż pięknie wyszło danie lecz pisane mocium panie jest z usterką , bo zrobienie z ryby zwierza jest fuszerką....
Katarzyna87 17.04.2012 09:22
ładne
BernadettaP 17.04.2012 07:15
Oooo, z serkiem to mnie zaskoczyłeś :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat