Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu

Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    380 g
  • awokado

    1/2
  • papryka czerwona

    1/2
  • łosoś filet

    20 dag
  • wasabi

    do smaku
  • nori

    5
  • tezu

  • ocet 10 %

    25 ml
  • woda

    75 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Odmierzam pożądaną ilość ryżu krótkoziarnistego.
Krok 2 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Kilkukrotnie płuczemy i moczymy. Do momentu, aż ryż przestanie farbować wodę na mleczny kolor. Opłukany ryż przekładam do garnka. Zalewam wodą przefiltrowaną. Ilość wody powinna być taka, aby poziom wody był ponad 1-2 cm nad poziomem ryżu. Na dużym ogniu zagotowujemy. Następnie przykrywamy i ogień zmniejszamy na najmniejszy. Gotujemy nie odchylając pokrywki około 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
Krok 3 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy zaprawę do ryżu – tezu. Odmierzamy 25 ml octu spirytusowego.
Krok 4 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Dodajemy sól oraz cukier. Na małym ogniu podgrzewamy, aby składniki się rozpuściły. Studzimy.
Krok 5 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Ugotowany ryż przekładamy do miski i również studzimy. Polewamy tezu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Czekamy kilka minut, aby ryż wchłonął również zalewę.
Krok 6 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Łososia kroimy w paski. Podobnie paprykę czerwoną oraz awokado.
Krok 7 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Glon nori układamy matową stroną do góry. Układamy ryż na ¾ powierzchni glona. Przez środek smarujemy pasek wasabi i układamy składniki: łososia, paprykę oraz awokado.
Krok 8 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Zwijamy uciskając składniki. Uformowane roladki kroimy na 4 lub 6 kawałków.
Krok 9 - Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu foto
Sushi podajemy z sosem sojowym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

14.02.2016 13:36
fajne danie :)

aginaa

08.10.2013 08:15
ahh te sushi :)

Magda60

04.10.2013 09:49
bardzo smakowite

tatiana2

28.09.2013 12:47
jeee dawno nie jadłam sushi, teraz po głowie mi chodzi :)

anja3107

20.09.2013 09:51
wygląda świetnie

Katarzyna/kate1980

19.09.2013 18:32
uwielbiam sushi i robię takie same, ale bez papryki(czasem zamiast awokado daję ogórka)

SmakolykiJoanny

19.09.2013 10:24
Dawno nie robiłam :)

sylwia_mc

19.09.2013 09:38
Apetycznie wygląda, poczęstujesz?

Łukasz15

19.09.2013 09:15
Super, musi być pyszne

2milutka

19.09.2013 08:31
pyszności na talerzu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat