Sushi maki

Sushi maki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1
  • ryż

    250 ml
  • chrzan

  • nori

  • filet z łososia

  • sos sojowy

  • ocet winny

  • imbir w zalewie

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi maki foto
Na około 2 godziny przed przyrządzeniem sushi marynujemy łososia. Świeży łosoś jest dostępny w zaufanych sklepach rybnych, osobiście kupuję hermetycznie pakowany w Biedronce lub Piotrze i Pawle. Odradzam kupno w dużych supermarketach- większego syfu świat dawno nie widział.
Fileta pozbawiamy skóry, kroimy na paseczki ok 2cm, układamy w naczyniu i zalewamy sosem sojowym tak, aby łosoś był zanurzony, ale nie "utopiony".
Ostawiamy do lodówki. Dobrze zamarynowany łosoś jest bardzo delikatny w smaku i kruchy, barwa zewnętrzna jest ciemniejsza, natomiast w środku jest różowy.
Na każdym opakowaniu znajdują się przepisy, aczkolwiek mogą się nieznacznie od siebie różnić.
Krok 2 - Sushi maki foto
Przepis na ryż do sushi specjalny, krótkoziarnisty:
1. Ryż dokładnie myjemy.
2. Odstawiamy na jakiś czas (zależy od ilości czasu jaką dysponujemy- 30minut-1 godzina wystarczy, jednak ja preferuję na kilka godzin przed przygotowaniem go namoczyć w garnku)
3. Jeszcze raz delikatnie myjemy ryż
4. Następnie go odsączamy i wkładamy do średniej wielkości garnka)
5. Na jedną szklankę suchego ryżu (przed zamoczeniem) przypada 1,2 szklanki zimnej wody.
6. Ryż doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut na WOLNYM ogniu. (pokrywka oczywiście konieczna)
7. Po tym czasie odstawiamy go na 15 minut aby wchłonął resztę wody- bez ściągania pokrywki.
8. Następnie ryż przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką aby lekko się ostudził.
9. Gdy jest juz lekki przyrządzamy sos do niego- można robić samemu, bądź kupić już gotowy.
10. Do kubeczka/miseczki: 5 łyżeczek octu ryżowego, 1,2 łyżeczki sosu sojowego i maks łyżeczkę cukru (ja zazwyczaj daję pół, ale to zależy od preferencji smakowych)
11. Drewnianą łyżką mieszamy delikatnie ryż z sosem.
Krok 3 - Sushi maki foto
Ogórka obieramy, kroimy w długie paski ( z jednego ogórka 4 paski) i wycinamy pestki.
Stanowisku pracy potrzebujemy- matkę bambusową, nori, wasabi, łososia, ogórka, ryż i miseczkę z letnią wodą(aby lepiej nakładać ryż na nori).
Zawijając rolkę każdorazowo pamiętamy o tym, by ryż sięgał maksymalnie do 3/4 wysokości nori, oraz o aby nad nim rozprowadzić wasabi(chrzan japoński) po całej długości (nie za grupo, na opuszku palca)

Gotową rolkę kroimy na 6/8 kawałków.


Na zdj. wersja z tempurą:
lodowata woda, jajko, mąka, sos sojowy.
konsystencja cista naleśnikowego, kolor beżowy.
Na rozgrzanej patelni smażymy zamoczone w tempurze rolki sushi. na jedną stronę- kilka sekund.
Krok 4 - Sushi maki foto
Do podania przygotowujemy- niezbyt głęboką miseczkę na sos sojowy i wasabi(zazwyczaj używam podstawki na filiżankę) patyczki(dla wytrwałych) i osobne talerzyki.
Imbir można spożywać osobno w celu oczyszczenia kubków smakowych. ;)

Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rafał10

04.03.2014 07:56
o tak! Właśnie taki lubię :)

Monika-twin

03.03.2014 19:32
jadłam to,ale w restauracji,pycha

Aleksandra/Olcia

03.03.2014 19:15
fajne danie

Pyszota

03.03.2014 18:53
nigdy nie marynowałam łososie, ale ciekawy pomysł

mufinka79

03.03.2014 18:33
super wyszły !

Maria 70

03.03.2014 18:23
Bardzo ładne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat