SUSHI MAKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    300 g
  • wasabi

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • paluszki krabowe

    2 sztuki
  • sałata

    2 listki
  • łosoś wędzony plastry

    1 opakowanie
  • ogrek zielony

    1 sztuka
  • oshinko żółta rzodkiew

    1 sztuka
  • nori

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SUSHI MAKI foto
Ryż przygotowujemy według przepisu (znajdziecie go w moich przepisach)
Nori układamy na bambusowej macie nakładamy na nie ryż (koniecznie wystudzony bo nori robi się gumowate) do 2/3 wysokości.
Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Krok 2 - SUSHI MAKI foto
Układamy na ryżu dowolne składniki ja ułożyłam sałatę, paluszek krabowy,ogórek i mango.
Można dać jeszcze awokado,oshinko,krewetki,łososia,tykwe itp. w dowolnej kombinacji.
Krok 3 - SUSHI MAKI foto
Rolujemy nori z nadzieniem przesuwając matę do góry.OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.
Sushi podajemy z sosem sojowym , odrobiną wasabi i marynowanym imbirem ,który przeczyszcza kubki smakowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 15.10.2013 11:22
wyglada smakowicie
miki47 18.03.2013 10:22
pyszny przepis
Grazyna0211 15.03.2013 12:27
bardzo ładnie się prezentuje
Dorian 05.02.2013 16:06
super
Goya 25.01.2013 16:26
super
Adam/ZUB3R 27.12.2012 16:47
dobre
romanrafal 29.09.2012 15:34
świetne
Seba 07.09.2012 17:18
superowe
Seba 07.09.2012 17:18
superowe
IZABELA29 22.08.2012 10:35
świetne ,ciekawe czy by mi smakowało ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat