Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z marchewki i białej kapusty z chrzanem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapusta, ach! kapusta! No, może tak to nie leciało, a moja twarz nie brzmi znajomo, ale w kółko kapusta mi po głowie 'latała'! Taka na świeżo, z koperkiem i fajnym dressingiem, pasującym do wszystkiego. Taka, drobno poszatkowana to i do kotletów, i do jakiegoś gulaszu przypasi.

Składniki:

Składniki:

kapusta biała 300 gramów
marchew 1 sztuka
śmietana 18% 2 łyżki
majonez 1 łyżka
chrzan tarty Smak 1 łyżka
koperek świeży 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z marchewki i białej kapusty z chrzanem

Prawdziwy klasyk, popularny i sprawdzony dodatek do obiadu. Surówka z białej kapusty, wzbogacona marchewką i koperkiem. Dodatkowego smaczku nadaje jej łyżka chrzanu.

1. Kapustę szatkujemy, oprószamy solą, gnieciemy dłońmi o odstawiamy, żeby zmiękła i puściła soki (na koło godzinę).

2. Płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na sicie, przekładamy do wysokiej miski.

3. Marchew ścieramy na drobne wiórki, razem z koperkiem dodajemy do kapusty.

4. Łączymy ze śmietaną, majonezem i chrzanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak