Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1/2 główki
marchew 1-2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól

Sos

jogurt naturalny 200 ml
majonez 3 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder
sól i pieprz

Porada

Surówka smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka i jednocześnie delikatnie chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Przygotować sos.
Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.
Całość doprawić za pomocą cukru, soli oraz pieprzu i wstawić do lodówki.
Przygotować kapustę.
Kapustę poszatkować i partiami przełożyć do dużej miski.
Każdą warstwę lekko posolić, a następnie ugnieść.
Całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła.
W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem.
Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce, aby składniki "się przegryzły".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:06
Smaczna taka.
Miss Elle 09.12.2017 14:33
Pychota. Bardzo latwe w przyrzadzeniu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak