Sałatka z buraczków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraków ćwikłowych

    4-6
  • czerwone cebule

    1-2
  • łyżki octu balsamicznego

    2-3
  • sól, cukier, pieprz mielony biały

    do smaku:
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować, ugotować albo upiec do miękkości - ok. 40-60 min. w zależności od wielkości warzyw. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cieniutkie plasterki - ja starłam je na szatkownicy. Cebule obrać, posiekać w drobną kosteczkę, dodać do buraków. Całość oprószyć niewielką ilością cukru, soli i pieprzu oraz skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 17.11.2012 10:19
pyszne
Anna133 01.05.2012 18:52
uwielbiam buraczki :)
cukiereczek 06.04.2011 09:50
Też taką robię,jest smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat