Sałatka z białych i zielonych szparagów z pomidorami, świeżym szpinakiem i oliwą z oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • obranych i ugotowanych białych i zielonych szparagów

    1 duży pęczek
  • pomidorów

    4 sztuki
  • przebranego i dobrze opłukanego szpinaku

    200 g
  • octu winnego

    4 łyżki
  • brązowego cukru

    2 łyżki
  • oliwy z oliwek

    4 łyżki
  • oliwy z orzechów laskowych

    6 łyżek
  • sól i pieprz do smaku

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć komory nasienne i pokroić w paseczki. Ocet winny i brązowy cukier zagotować, a następnie odstawić z gazu, a gdy ostygnie dodać oliwę z oliwek i tak powstałą marynatą zalać pokrojone pomidory. Szparagi pokroić pod kątem w paseczki, wyrzucając stwardniałe końcówki. Szpinak, szparagi i pomidory wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i polać oliwą z orzechów laskowych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 09.09.2012 23:43
super
puellae90 29.07.2011 21:09
mniam
AgaS10 22.01.2011 22:47
Szparagi są pyszne:)
szajba2 03.12.2010 14:25
dobre dla królika
patusia 13.11.2010 23:17
Bardzo apetyczne :)
justys0 10.11.2010 19:11
szparagów nigdy nie jadłam :P
Sylwia88 09.11.2010 14:31
super
Goya 04.10.2010 15:01
ja też
Monika168 30.09.2010 12:33
wypróbuję
linka1312 01.07.2010 18:53
nie umiem robic szparagów i chyba nigy mi nie wyjda smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat