Sałata z serem, cebulą, winogronami z sosem żurawinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mała główka sałaty

    1
  • dkg żółtego sera

    10-15
  • łyżki soku z cytryny

    2-3
  • łyżek oliwy z oliwek

    4-5
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę po obraniu pokroiłam w pół plasterki, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam pod przykryciem na 20 min. żeby się w tym soku zamarynowała. Sałatę i winogrona dokładnie opłukałam i osączyłam. Owoce winogrona poprzecinałam na połówki i ćwiartki usuwając ew. pestki. Ser pokroiłam w paseczki. Do miseczki z konfiturą żurawinową dolałam oliwę, wymieszałam, doprawiłam gęsty sos lekko solą i dość mocno pieprzem do smaku. Dolałam też sok odcedzony z cebuli. Na talerzach ułożyłam porcje liści sałaty. Posypałam je serem, winogronami i cebulą. Całość polałam sosem żurawinowym. Można taką sałatkę zjeść samą albo podać ją jako dodatek do mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 30.06.2012 19:08
uwielbiam
Renataj 12.05.2012 09:52
Bardzo apetyczna mieszanka smaków.
mariusz14 27.03.2011 17:04
super
Jolanta40 23.02.2011 09:14
chetnie bym skosztowała
eli_555 06.12.2010 22:32
pycha sałatka
Monika179 27.10.2010 13:19
pychotkaa
Anita21 10.10.2010 13:25
pomysłowe
sylwiachmiel 22.09.2010 21:53
ciekawy przepis
marta0906 19.09.2010 11:31
smaczne
justyna111 17.09.2010 16:14
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat