Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryba 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kroki postępowania

1
składniki:
1 kg filetu z ryby (u mnie panga)
5 dużych marchwi
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 cebule
1 szklanka sosu bolońskiego
0,5 szklanki ketchupu gęstego i pikantnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz
cukier do smaku
przyprawa do ryb
3 jajka
1 szklanka mąki do panierowania ryby
olej do smażenia
Krok 1 - Ryba po grecku foto
2
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy wszystko na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
3
Filet z ryby dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w mniejsze kawałki (według uznania).
Krok 3 - Ryba po grecku foto
4
). Pocięte kawałki ryby obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawiamy na chwilkę.
Krok 4 - Ryba po grecku foto
5
Do rondelka wlewamy dwie łyżki oleju, wsypujemy starte warzywa i wszystko dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną około 20 minut, podlewając co jakiś czas wodą aby się nie przypaliły. Następnie wlewamy sos boloński, ketchup i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko jeszcze przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Krok 5 - Ryba po grecku foto
6
Do miseczki wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajka.
Krok 6 - Ryba po grecku foto
7
Kawałki przyprawionej ryby moczymy w jajku
Krok 7 - Ryba po grecku foto
8
a następnie panierujemy w mące
Krok 8 - Ryba po grecku foto
9
i smażymy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
Krok 9 - Ryba po grecku foto
10
Na dnie szkła żaroodpornego lub miseczki układamy kawałki usmażonej ryby,
Krok 10 - Ryba po grecku foto
11
zakrywamy warstwą gorącego farszu
Krok 11 - Ryba po grecku foto
12
i znów układamy rybę
Krok 12 - Ryba po grecku foto
13
i pokrywamy warstwą farszu i powtarzamy to
Krok 13 - Ryba po grecku foto
14
tak długo aż skończy nam się ryba.
Krok 14 - Ryba po grecku foto
15
Schładzamy w lodówce.
Krok 15 - Ryba po grecku foto
16
Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Krok 16 - Ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 22.09.2013 09:16
Uwielbiam rybę po grecku, ale jem ją tylko raz w roku:(
Kuchenka 20.09.2013 22:23
wygląda ładnie, farsz fajny ale wydaje mi się że składniki powinny być umieszczone razem (czyli tam gdzie ta ryba) a nie w wykonaniu "krok 1"
Megg 20.09.2013 17:27
bardzo lubię taką rybkę
cukiereczek 20.09.2013 14:29
bardzo lubimy taką rybkę
6zer
6zer 20.09.2013 13:33
uwielbiam ryby, robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak