Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki do kurczaka

pierś z kurczaka 2 szt
olej rzepakowy 100 g
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

składniki na gruszkę

gruszki 2 szt
miód płynny 5 g

składniki na wiśnie

wiśnie bez pestek 200 g
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami

Kroki postępowania

1
Myjemy i suszymy kurczaka. Filety kroimy na większe kawałki. Dodajemy sól i lekko wcieramy w mięso.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto
2
Dodajemy olej, doprawiamy papryką ostrą i mieloną i mieszamy. Odstawiamy zamarynowane mięso na 1 godzinę.
Krok 2 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto
3
Gruszkę kroimy w kosteczkę. Przekładamy do kubeczka i dodajemy 1 łyżkę miodu.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto
4
Wiśnie dokładnie myjemy i suszymy. Drylujemy wszystkie owoce. Wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy cały czas owoce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić a wiśnie powinny wypuścić swój prawdziwy sok. Proces powinien trwać 15-20 minut.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto
5
Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej kurczaka. Około 5-6 minut na stronę.
Krok 5 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto
6
Wykładamy kurczaka obok gruszki z miodek i wylewamy obok wiśnie. Dekorujemy plastrami gruszki.
Krok 6 - Pierś z kurczaka z gruszką i wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 09.11.2015 17:58
fajne danie
Ifa 09.11.2015 07:03
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak