Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnej porzeczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1 kg
cukier kryształ 1/2 kg
wódka 1/2 l
spirytus 150 ml
laska cynamonu 1 laska
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Porada

Owoce można lekko wycisnąć w słoju, aby szybciej puściły sok.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnej porzeczki

Owoce oczyścić, osuszyć i włożyć do dużego słoja (3 l), zasypać cukrem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.. Co jakiś czas należy potrząsać słoikiem, aby cukier się dobrze rozpuścił.
Po około 4 tygodniach sok odlewamy do osobnego słoja, a owoce pozostałe w pierwszym słoju zalewamy alkoholem. Czekamy ok. 2 tygodni, aby odcedzić od owoców powstały sok z alkoholem. Sok z alkoholem mieszamy z wcześniej zlanym sokiem i przecedzamy przez gazę kilka razy, aby nalewka była klarowna. Przelewamy do butelek. Nalewka jest już gotowa do spożycia, ale pamiętamy, że im dłużej tym będzie lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak