Przepis i sposób przygotowania na: Małże zapiekane w makaronie
* małże/mule świeże - 100g,
* sos słodko-kwaśny Łowicz - 1/2 słoiczka,
* ogórki konserwowe - 4 malutkie,
* makaron muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
* masło - 50g,
* ser żółty - 80g,
* sól,
* natka pietruszki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy na tartę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej. Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki