Małże zapiekane w makaronie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki konserwowe

  • makaron muszle

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* małże/mule świeże - 100g,
* sos słodko-kwaśny Łowicz - 1/2 słoiczka,
* ogórki konserwowe - 4 malutkie,
* makaron muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
* masło - 50g,
* ser żółty - 80g,
* sól,
* natka pietruszki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy na tartę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej. Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 26.07.2013 18:31
bardzo dobre
bartek8585 12.07.2012 23:42
muszę przyznać że małży niestety jeszcze nie jadłem:(
FAFIK 13.06.2011 06:37
Pięknie, pięknie!!!
gosia47-47 26.03.2011 22:07
ekstar wygladają
Sarenka 24.03.2011 23:18
Bardzo dziekuje :)
Henryka2 24.03.2011 22:21
jak zwykle mistrzostwo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat