Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na parze

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kolorowe, lekkie i bardzo smaczne danie obiadowe! Wypróbuj przepis na łososia na parze, przygotowanego z białym porem, zielonym puree z bobu i pomarańczowymi mini marchewkami. 

Składniki:

Łosoś

łosoś 300 gramów
por (biała część) 5 cm
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Puree

bób 600 gramów
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżeczka
śmietana 30 mililitrów
sok z cytryny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

kolorowe marchewki mini wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na parze

Z tego przepisu dowiesz się nie tylko jak zrobić łososia z pary z porem, ale także jak przygotować pyszny dodatek: puree z bobu. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentujące się na talerzu. 

Bób gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki.

Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Por siekamy w cienkie talarki. Układamy na filecie z łososia. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Na pierwszej półce parowaru układamy mini marchewkę i gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy na nią drugą półkę z filetem z łososia i gotujemy jeszcze 10 minut.

Patelnię podgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy przez minutę obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek. Wrzucamy bób i smażymy razem przez 3-4 minuty, podlewając odrobiną wody.

Bób dokładnie miksujemy blenderem. Wlewamy śmietanę roślinną i ponownie miksujemy.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Łososia podajemy z puree z bobu i mini marchewką.

Ten przepis na łososia na parze zawiera bób, ale jeśli jest poza sezonem i dysponujesz tym warzywem, możesz podać z łososie na parze inne puree: klasyczne ziemniaczane, a także brokułowe, szpinakowe, kalafiorowe, dyniowe czy kukurydziane. Też będzie kolorowo i bardzo smacznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak