Łosoś na parze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś

  • łosoś

    30 dag
  • por (biała część)

    5 cm
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • pieprz

Puree

  • bób

    60 dag
  • czosnek ząbki

    2 sztuka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • śmietana

    30 ml
  • sok z cytryny

  • sól do smaku

  • pieprz

Dodatkowo

  • marchewki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skórki.

Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Por siekamy w cienkie talarki. Układamy na filecie z łososia. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Na pierwszej półce parowaru układamy mini marchewkę i gotujemy ją przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy na nią drugą półkę z filetem z łososia i gotujemy jeszcze 10 minut.



Patelnię podgrzewamy, smarujemy ją odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażamy przez minutę obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek. Wrzucamy bób i smażymy razem przez 3-4 minuty, podlewając odrobiną wody.

Bób dokładnie miksujemy blenderem. Wlewamy śmietanę roślinną i ponownie miksujemy.

Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



Łososia podajemy z puree z bobu i mini marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat