Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem grzybowym

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki
0,5 kg (ugotowanych)
jajko
mąka ziemniaczana
150 g
sól
Sklep Prymat

Sos

grzyby suszone
20 g (borowiki, ugotowane)
pieczarki
200 g (umyte, pokrojone w cząstki)
wino białe wytrawne
30 ml
śmietana 30%
300 ml (płynna)
cebula
1 szt. (pokrojona w drobną kostkę)
czosnek
2 ząbki (drobno pokrojone)
olej rzepakowy
20 ml
tymianek
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa truflowa

Dodatki

ogóreczki konserwowe Smak
Sklep Prymat
patisony marynowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
2
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrabniamy (dokładnie aby nie miały grudek). Przekładamy na stolnicę, robimy zagłębienie do którego wbijamy jajko i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta formujemy nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 2 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
3
Ugotowane suszone grzyby kroimy na cieniutkie paseczki wywar zachowujemy. W rondelku na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek chwilę smażymy aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodajemy wino i całość szybko zagotowujemy. Na patelni przesmażamy pieczarki na złoty kolor. Dodajemy je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalewamy śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem delikatnie gotujemy.
Krok 3 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
4
Doprawiamy według własnego smaku solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.
Krok 4 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto
5
Przygotowane kluski polewamy sosem grzybowym i podajemy z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.
Krok 5 - Kluski śląskie  z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 14.01.2015 15:43
klasyka rzadzi, brawo!
Aleksandra/Olcia 14.01.2015 14:41
pięknie podane
Ola1young 14.01.2015 13:55
doskonałe danie na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak