Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane naleśniki z kurczakiem i natką pietruszki.
woda gazowana 1/4 l
mleko 1/4 l
mąka 300 g
2 jajka
szczypta soli
olej
Mleko mieszamy z wodą. Jajka roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Dodajemy do nich stopniowo mąkę z wodą, na przemian z mąką. Do całości dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, ciasto naleśnikowe nabieramy łyżką wazową i wlewamy równomiernie i cienko na patelnię. Smażymy, aż ciasto się zetnie - przewracamy na drugą stronę.
Z podanej porcji wychodzi 14 dużych naleśników.
Nadzienie:
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie - ok. 20 minut(w zależności od wielkości filetu - ja zawsze kroję go na mniejsze kawałki). Studzimy i drobno siekamy. Dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno natkę, śmietanę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki. Składamy je w tzw. książeczkę i podsmażamy na patelni grillowej po 2 minutki z każdej strony.
Z podanej porcji wychodzi farszu na 5 naleśników.
Można podawać z rozmaitymi sosami lub keczupem.