Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią

Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gnocchi

    3 porcje
  • przecier pomidorowy

    300 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • sól, pieprz

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią foto
Sos robi się bardzo szybko, więc w pierwszej kolejności robimy kopytka lub jeśli używacie gotowych wstawiamy wodę.
Krok 2 - Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią foto
Na patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, smażymy na małym ogniu tak długo, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Dusimy bez pokrywki tak długo, aż sos odparuje i sam się zagęści.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w paski bazylię.
Krok 3 - Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią foto
Do gotowego sosu wrzucamy ugotowane, odsączone gnocchi, mieszamy i podajemy na talerze.

Można na sam koniec posypać serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka_B

21.03.2013 15:00
Gnocchi uwielbiam! W sosie pomidorowym smakuje doskonale :)

dwa pokoje z kuchnią

21.03.2013 09:04
ale bym sobie zjadła!

Monika78

20.03.2013 20:17
super danie

Boska_Agatka

20.03.2013 19:54
świetna sprawa polecam

Magda24

20.03.2013 19:52
apetyczne wygląda

Sylwia26

20.03.2013 19:20
ale smakołyki

Wiesława1

20.03.2013 19:11
pyszniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat