Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy z wanilią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka słodkie 1 kg
jabłka winne 1 kg
cukier żelujący trzcinowy 500 g
cukier żelujący 3:1 500 g
pasta z wanilii 1-2 łyżeczki

Porada

Jeśli jabłka nie są wystarczająco kwasne, to polecam dodać do dżemu sok z 2 dużych cytryn, co zdecydowanie poprawi smak. °°° Jabłek nie trzeba obierać (w skórce jest dużo zdrowego błonnika), wystarczy je dobrze zmiksować kiedy są ugotowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z wanilią

Jabłka obrać (lub udusić ze skórką), wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w małe kawałki i złożyć do garnka. Dolać kilka łyżek wody, nakryć i rozgotowanych.
Do gorących jabłek dodać pastę waniliową i całość zmiksować.
Odstawić donostygniecia.
Do ciepłego musu jabłkowo-waniliowego dosypać cukier żelujący i dokładnie wymieszać albo zmiksować. Garnek postawić na średnim płomieniu i zagotować stale mieszając, a następnie zmniejszyć płomień i ogrzewać kilka minut.

Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki po sam brzeg, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry na 10-15 minut, aż pokrywki będą zassane.
Nie pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 08.09.2015 14:20
bardzo fajny pomysl
Franciszek 07.09.2015 22:11
Dobry pomysł na dżem
Alex_M 07.09.2015 20:54
pyszny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak