Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 kg brzoskwiń

  • sok z dwóch dużych pomarańczy

  • sok z 1 cytryny

  • Skórka z 1 pomarańczy

  • 1,5 szklanki cukru (lub więcej)

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie obieramy (chociaż podobno nie trzeba tego robić), pozbywamy się pestek, rozdrabniamy. Moje brzoskwinie były tak dojrzałe, że właściwie rozpadały mi się w rękach przy okazji wyciągania pestki. Nie rozdrabniałam ich bardziej, trafiły się czasem mniejsze, a czasem większe kawałki. Brzoskwinie wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy do tego soki z cytrusów i skórkę z pomarańczy, startą na najdrobniejszych oczkach. Wszystko smażymy na małym ogniu, do redukcji płynów. U mnie trwało to około 2 godzin. Pod koniec smażenia, dodajemy cukier. Pamiętajcie o częstym mieszaniu dżemu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat