Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 kg brzoskwiń
sok z dwóch dużych pomarańczy
sok z 1 cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
1,5 szklanki cukru (lub więcej)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

Brzoskwinie obieramy (chociaż podobno nie trzeba tego robić), pozbywamy się pestek, rozdrabniamy. Moje brzoskwinie były tak dojrzałe, że właściwie rozpadały mi się w rękach przy okazji wyciągania pestki. Nie rozdrabniałam ich bardziej, trafiły się czasem mniejsze, a czasem większe kawałki. Brzoskwinie wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy do tego soki z cytrusów i skórkę z pomarańczy, startą na najdrobniejszych oczkach. Wszystko smażymy na małym ogniu, do redukcji płynów. U mnie trwało to około 2 godzin. Pod koniec smażenia, dodajemy cukier. Pamiętajcie o częstym mieszaniu dżemu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak