PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Creme brulee w świątecznym smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na krem:

  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • mleko

    200 mililitrów
  • cukier trzcinowy

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    50 gramów

Składniki na sos:

  • sok z pomarańczy

    0.33 szklanki
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę, mleko oraz cukier kryształ i cukier waniliowy musimy zagotować, a następnie lekko przestudzić. Jajka oraz żółtko roztrzepujemy dodając przyprawę do piernika. Do masy jajecznej dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę śmietankową.  Tak przygotowany krem przelewamy do kokilek ( ja użyłam 150 ml) i wstawiamy do formy lub naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą do 2/3 wysokości kokilek. Formę z kokilkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, a następnie wstawiamy kokilki z kremem do lodówki na 3 godziny.

Krem przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym, który za pomocą palnika cukierniczego karmelizujemy.  Wierz każdego deseru ozdabiamy cząstką wyfiletowanej pomarańczy (bez skórki) oraz polewamy odrobiną sosu pomarańczowego.

Sos pomarańczowy: Sok z pomarańczy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim masło. Mieszamy i studzimy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat