Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki koszalińskiej typ 500 500 g
+ do podsypywania
jajek wiejskich 5
płaska łyżeczka soli

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę i sól i wymieszać. Jajka wybić do miseczki, rozbełtać a potem wlewając do maki lekko mieszać z mąką np. widelcem. Następnie wszystko wyłożyć na stolnicę lub czysty blat i zagnieść ciasto.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
Ciasto dzielić na porcje i każdą z nich podsypując mąką wałkować na bardzo cienki placki. Każdy placek układać najlepiej na czystym materiale i zostawić je do lekkiego przeschnięcia.
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
Gdy placki lekko przeschną zwijać je w rulony dodatkowo podsypując mąką ( jeśli chcemy mieć krótki makaron to należy pokroić w paski i układać jeden na drugim ) i cienko kroić ( grubość zależy od naszych upodobań ).
Krok 3 - Domowy makaron foto
4
Pokrojony makaron roztrząsnąć aby makaron się nie skleił. Gotowy makaron gotować w lekko osolonej wodzie ( można dodać troszkę oleju ) kolka minut w zależności od grubości makaronu. Na koniec makaron odcedzić i przelać zimna wodą aby zatrzymać proces gotowania.
Krok 4 - Domowy makaron foto
5
Podawać do zup ( rosół, pomidorowa ) lub smażony z jajkiem.
Krok 5 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 19.01.2014 18:08
domowy najlepszy
Katarzyna/kate1980 18.01.2014 22:11
domowy jest najlepszy
Christopher 17.01.2014 22:24
Domowy makaron nade wszystkie inne.
Romanowka 17.01.2014 16:42
Mój ulubiony!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak