Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło orzechowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,5 kg orzechów ziemnych niesolonych
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło orzechowe

Obrane orzeszki ziemne chwilę prażymy na suchej patelni, tak do lekkiego zrumienienia się. Studzimy je. Teraz nadszedł najmniej sympatyczny moment, bo trzeba je zmielić na gładką masę. Ja robię to w ten sposób, że najpierw rozdrabniam je w robocie kuchennym (końcówką z nożem), a dopiero potem wrzucam do blendera. Z moim blenderem też jest różnie, więc żeby go nie spalić, mielę orzechy partiami. Jak już czuję (dosłownie :)), że blender ma dość, odstawiam go na chwilę i potem znowu mielę. I przed ostatnią turą mielenia dodaję miód i sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak