Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z cebulą i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 175 gram
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
masła 85 gram
śmietany kwaśnej 150 ml
cebuli 500 gram
oliwy z oliwek 3-4 łyżki
pieczarek 125 gram
feta 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z cebulą i serem

Masło wyjęłam z lodówki i pozostawiłam w domowej temperaturze.Mąkę,proszek do pieczenia utarłam z masłem.Dolałam śmietanę ( mniejsza połowa) i wyrobiłam ciasto,które rozwałkowałam na stolnicy na okrągły placek o średnicy 26 cm.Następnie wylepiłam nim formę o średnicy 23 cm.Przygotowane ciasto wyjęłam na pergamin i piekłam 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę.Podsmażałam aż przybrała złoty kolor. Osobno usmażyłam pokrojone drobniutko na maśle pieczarki.Na koniec dolałam śmietanę,wymieszałam i trzymałam w cieple.Rozdrobniony ser feta wymieszałam z cebulą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i wylałam na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak