Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowe z kokosem
4jajka
200gram cukru
50ml wody
150gram mąki
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze 100gram cukru. Żółtka ubić ze 100gram cukru i 50ml ciepłej wody. Ubite białka ostrożnie wyłożyć na masę żółtkową. Mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15-20minut w piekarniku nagrzanym do 175stopni.
Masa grysikowo-kokosowa
1 litr mleka
8łyżek kaszy manny
1 cukier waniliowy
125gram cukru
200gram wiórek kokosowych
6-8 kropli olejku migdałowego
6 blatów żelatyny
400 gram śmietany kremówki
Mleko zagotować, dodać wiórki kokosowe i kaszę manną, krótko pogotować, dodać cukier i cukier waniliowy + olejek migdałowy. Żelatynę zamoczyć na 5minut w wodzie, odcisnąć i dodać do masy, bardzo dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do wystudzonej masy (masa nie może być jeszcze sztywna). Wszystko wyłożyć na ciasto i poczekać żeby zesztywniało. Posypać tartą czekoladą albo polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.