CHAŁKA PSZENNA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 ml
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    30 g
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    20 g
  • sezam

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier.

Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).

Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.

Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.

Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 21.03.2015 20:09
Pyszna :-)
Adamorek 21.03.2015 19:05
bardzo smaczna
bertpvd 21.03.2015 18:58
fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat