Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
200 ml -
drożdże świeże
20 g -
cukier
30 g -
jajko
2 szt -
mąka pszenna
500 g -
masło
20 g -
sezam
1 łyzka
Przepis i sposób przygotowania CHAŁKA PSZENNA
Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.
Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ).
Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy dla chałki warkocz.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się