Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

40 g drozdzy
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 SZKLANKI MLEKA
2 łyżki roztopionego masła
5 łyżek wody
4 łyżki cukru
1 żółtko do posmarowania
kruszonka
4 łyżki mąki
2 łyzki cukru
2 łyżki masła
olejek waniliowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy z trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z cukrem, sól, rozpuszczone masło i na końcu wodę. Zagniatamy ciasto do momentu gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy zagniatamy ponownie i dzielimy ciasto na trzy wałki, równej długości i grubości i zaplatamy warkocz. Końce łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Na sam koniec wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcin9 15.04.2013 14:15
Super przepis! :)
gosia56 20.03.2013 14:42
bardzo lubię chałki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak