Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z mięsem i warzywami
Sos:
Na patelnię wlewamy oliwę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.
Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
Całość :
Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
Smacznego!