Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Calzone a'la Catti

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

cebula
2
czosnek
2
pomidory krojone z puszki
1
salami
100 gram
szynka gotowana
150 gram
oregano
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
ser żółty
200 gram
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat

Ciasto

mąka krupczatka
450 gram
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
drożdże świeże
40 gram
woda letnia
250 ml
olej rzepakowy
2 łyżki

Porada

Sos musi być gęsty, tak aby ciasto nim nie nasiąkło, gdyż zrobi się wtedy mało chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone a'la Catti

Kroki postępowania

1
Krok 1: Przygotowanie nadzienia.
Na początek należy pokroić czosnek oraz cebulę w piórka.
Krok 1 - Calzone a'la Catti foto
2
Krok 2: Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, pamiętając aby go nie przypalić podczas smażenia. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem Prymat. Gotujemy do czasu odparowania z pomidorów wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Calzone a'la Catti foto
3
Krok 3: Salami, szynkę oraz ser kroimy według własnego uznania.
Krok 3 - Calzone a'la Catti foto
4
Krok 4: Kiedy sos pomidorowy już mamy chłodny, dodajemy do niego wędlinę oraz ser. Doprawiamy papryką mieloną według własnego smaku.
Krok 4 - Calzone a'la Catti foto
5
Krok 5: Przygotowanie ciasta.
Do garnka wlewamy 200 ml letniej wody, do środka rozkruszamy drożdże oraz dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5 - Calzone a'la Catti foto
6
Krok 6: Do dużej miski wsypujemy odważoną wcześniej mąkę. Wlewamy do środka wyrośnięte drożdże i lekko wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie już w miarę plastyczne dodajemy olej i wyrabiamy do czasu kiedy będzie odklejać się od rąk.
Krok 6 - Calzone a'la Catti foto
7
Krok 7: Dzielimy ciasto na 3-4, w zależności jak duże chcemy uformować pierogi. Każdą część oddzielnie wałkujemy tak, aby powstało nam koło. Przygotowany wcześniej farsz również dzielimy na części i układamy na cieście. Należy pamiętać aby brzegi ciasta pozostały niepokryte sosem, ponieważ w innym wypadku ciasto się nie sklei.
Krok 7 - Calzone a'la Catti foto
8
Krok 8: Ciasto zawijamy i formujemy z niego pieroga, dociskając brzegi ciasta do siebie. W razie konieczności nadmiar ciasta należy odkroić nożem. Uformowane ciasto możemy pokryć białkiem jajka aby uzyskało podczas pieczenia piękny złoty kolor. Pierogi przekładamy na blachę i pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Calzone a'la Catti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak