Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz węgierski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
papryka czerwona 1 szt
słonina 20 dkg
cebula 3 szt
pietruszka 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
ziemniaki 5 szt
pomidor 3 szt
mąka 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
papryka zielona 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz węgierski

Kroki postępowania

1
Pokrojoną w kostkę słoninę stopić.Dodać do słoniny cebulę "w piórkach" i zeszklić.
Krok 1 - Bogracz węgierski foto
2
Wołowinę pokroić na małe kawałki i obsmażyć.Podlać wodą dodać cebulę i dusić.
Krok 2 - Bogracz węgierski foto
3
Paprykę, marchew, pietruszkę pokroić w kostkę i dołożyć do wołowiny. Posolić, doprawić kminkiem, czosnkiem i mieloną papryką.
Krok 3 - Bogracz węgierski foto
4
W czasie, kiedy mięso się dusi zrobić kluski. Wsypać na stolnicę półtorej szklanki mąki. Dodać żółtko i zacząć wyrabiać. Odlać około szklanki sosu spod mięsa i przestudzić, jeszcze letni płyn wlewać stopniowo do ciasta.
Rozwałkować ciasto grubo( około 5 mm) pociąć w szerokie pasy a następnie z pasków ciasta odcinać kluski szerokości około 1 cm. Oryginalne czipetki są grubsze ale moi domownicy lubią takie.
Krok 4 - Bogracz węgierski foto
5
Gdy mięso zmięknie dołożyć obrane ze skóry kawałki pomidorów i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
Na końcu do już prawię miękkiego mięsa wrzucić kluski i pogotować wszytko razem około 10 minut. Bogracz właściwego smaku, tak jak bigos nabiera po kilku godzinach. Smacznego
Krok 5 - Bogracz węgierski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 15.07.2013 19:33
Interesujące ;)
Anna169Hosz 08.05.2013 12:24
Dzieci mają specyficzne poczucie smaku...i lojalności:)
misia53 30.04.2013 00:12
czasem robię ,ale mój syn mówi,że takiego dobrego jak na stołówce w szkole nie umiem zrobić... staram się....
sylwia / sytofala 05.11.2012 20:52
podobają mi się naczynka :) a i zawartość apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak