Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały z jajkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kiełbasa biała 300 g,
woda zimna 1,5 litra,
zakwas na żur 500 ml,
mąka ziemniaczana 4 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
marchew 1 szt,
seler korzeniowy kawałek,
grzyby suszone 4 -5 szt. borowiki
cebula 1 szt,
masło klarowane 4 łyżki,
śmietana 4 -5 łyżek,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Majeranek suszony Prymat do smaku,

dodatkowo;

jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z jajkiem

Białą kiełbasę zalać zimną wodą , dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchew , kawałek selera oraz grzyby suszone borowiki . Gotować około 40 minut.
Wywar przelać przez sitko do drugiego garnka, zagotować i zalać zakwasem. Doprawić do smaku solą,pieprzem, majerankiem. Dodać przesmażoną na maśle cebule .
Zabielić śmietaną.
Zdjąć z ognia.
Gotowy barszcz wlać na talerze, podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Dodatkowo podać ugotowaną białą kiełbasę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 30.04.2017 17:08
Mój ulubiony ;))
dodi 30.04.2017 12:43
pyszny barszczyk
gusia1000 30.04.2017 12:43
Zawsze jest dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak