Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronii 2 kg
wody 3 litry
liści wiśni 50
spirytusu 1 litr
Kwas cytrynowy Prymat 5 po 10 g
cukru 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka

Do wysokiego garnka wlewamy wodę następnie dodajemy umytą aronię i liście wiśni, doprowadzamy do zagotowania (ok. 5 minut). Odstawiamy na 24 godziny.

Po upływie 24 godzin odcedzamy aronię, dodajemy cukier i kwaski cytrynowe. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnego wywaru wlewamy spirytus, odstawiamy na 24 godziny i rozlewamy do butelek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adrianna759 27.01.2014 10:32
Na zimowe wieczory świetna jest aroniówka
Stenka 30.09.2013 19:49
chętnie wypróbuję
teresa18 26.09.2013 19:39
smaczna naleweczka
Motorek 22.09.2013 12:49
pycha naleweczka
dwa pokoje z kuchnią 13.08.2013 15:28
ja robiłam wiśniówkę i jeżynówke, w przyszłym roku powiększę zapasy :)
sylwia_mc 12.08.2013 20:00
Renata zapraszam chętnie wszystkich, mam w planach jeszcze Malibu a uwierzcie mi taki zapas to mało
caralajna 12.08.2013 17:29
nigdy nie gotowałam owoców przed zalaniem spirytusem, ciekawa metoda
Barbara777 12.08.2013 15:06
nie ma jak naleweczka:)
halina17 12.08.2013 15:00
Dobry przepis na aroniówkę.
idealme 12.08.2013 14:11
zazdroszczę takich zapasów :)
iwi 12.08.2013 14:05
Jest najlepsza,
biatriss 12.08.2013 13:58
super na wieczór;)
Renata9 12.08.2013 13:52
Sylwia, kiedy nas zapraszasz na ta aroniowke ? swietny przepis
Stenka 12.08.2013 13:49
ale narobiłaś
Janina 12.08.2013 13:47
Świetna nalewka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak