Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie mistrzów - odsłona druga

Tym razem proponuję jajka w kokilkach. Bardzo proste w przygotowaniu a prezentują się nietuzinkowo. Świetny pomysł gdy chcemy kogoś zaskoczyć ;)

Jajka są po prostu moim faworytem jeżeli chodzi o weekendowe śniadania. Jajka w kokilkach to szybkie i bardzo proste danie, gdzie można pozwolić sobie na fantazję w doborze składników pod warunkiem, że posiadamy kokilki. Warto zainwestować w te małe ceramiczne foremki zwłaszcza, że można je także wykorzystać do sufletów, flanu czy kremu brulee.

Robię je bardzo spontanicznie, po prostu zaglądam do lodówki, wybieram to, na co mam akurat ochotę, wrzucam do kokilek, wbijam jajko, przyprawiam i zapiekam. Najbardziej pasuje mi połączenie z serami, czy to żółtym czy pleśniowym, do tego jakieś warzywko, przyprawy i gotowe.

Najlepiej podawać je z grzankami i pilnować by żółtka były płynne.

A oto kilka propozycji:

Śniadanie mistrzów - odsłona druga
Jajka w kokilkach z pomidorem i cebulą.

No i jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy jajek, cebuli czerwonej, żółtego sera, pomidora, odrobiny masła, soli i pieprzu.
Kokilki smarujemy masłem.
Do każdej wrzycamy kawałeczki sera, cebuli oraz sparzonego pomidora, następnie wbijamy jajko i znowu wrzucamy przygotowane składniki, oprószamy solą i pieprzem i wsawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika na ok 10-15 minut (zależy czy chcemy bardzo płynne żółtko czy bardziej ścisłe)

Śniadanie mistrzów - odsłona druga
Z serem camembert i chilli

To połączenie lubię szczególnie, pewnie dlatego, że uwielbiam pikantne jedzenie. A oprócz jajek potzrebujemy sera camembert, papryczki chilli, czosnku, przypraw i odrobiny masła. Przygotowanie podobne do tych wyżej.
Kokilki smarujemy masłem. Na dnie każdej układamy plasterek sera camembert ( można go porwać na mniejsze kawałki) i kilka cieniutkich plasterków czosnku a następnie wbijamy jajko.
Na wierzchu ponownie układamy plaster sera i czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem, zapiekamy.


Śniadanie mistrzów - odsłona druga

Z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Tu trochę bardziej pokombinowałam bo dodałam na spód grzankę, a reszta składników to po prostu, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czosnek, oliwa z oliwek, oregano, sól i pieprz
Z chleba tostowego wycinamy kółka o średnicy dna kokilki. Smarujemy delikatnie oliwą i grillujemy. Nacieramy ząbkiem czosnku.
Grzaneczki układamy na dnie kokilek. Na grzance układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, wbijamy jajko, dekorujemy oliwkami, oprószamy solą i pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Do kąpieli wodnej i do piekarnika!

Pisząc o kąpieli wodnej mam na myśli brytfankę lub naczynie żaroodporne z wrząca wodą. Ja nalewam tak do połowy wysokości kokilek.

Zachęcam do spróbowania i do wymyślania swoich własnych połączeń.


banditka 15.11.2011 20:06
Tez uwielbiam piec dania w kokilkach :)
Smakosz6 10.11.2011 17:19
UWIELBIAM TAKIE
Marlena/Kinia 04.11.2011 11:17
Super pomysł, gratuluje, świetna wypowiedź, a dla nas - podpowiedź, jak można zdrowo i szybko przygotować śniadanie:)
Krzysztof18
Krzysztof18 27.10.2011 07:41
pychotka
agnieszka189 26.10.2011 14:31
No i własnie dlatego je tak lubię, bo można przecież zrobić każde jajko z czymś innym, w zależności na co mamy ochotę.
BernadettaP 26.10.2011 14:17
Też czasem takie robię, ale najczęściej dodaję szpinak, brokuły lub suszone pomidory, bo najbardziej smakują mi z warzywami. Za tymi ze świeżymi pomidorami nie przepadam, ale muszę spróbować z serem pleśniowym, bo przyznam się szczerze, że takich jeszcze nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak