Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinkowy zawrót głowy...

Od kiedy zaczęłam je piec nie mogę się nadziwić jakie to łatwe i szybkie. Kilka prostych składników, mieszamy niedbale łyżką, wstawiamy do piekarnika i gotowe!

Muffinkowy zawrót głowy...

Dopóki nie zabrałam się za samodzielne ich przygotowanie wydawało mi się, że na pewno trzeba się nieźle nagimnastykować aby wyprodukować te przepiękne babeczki. Całe szczęście, że w końcu spróbowałam i teraz już wiem w jakim byłam błędzie.

Do upieczenia 12 "maleństw" wystarczy bowiem:

2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka dodatków
2 jajka
1 szklanka kefiru
100 ml rozpuszczonego masła

No a teraz wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w jednej misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki i przelewamy je do suchych, mieszamy niedbale i nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 C.

Ponieważ jestem zwolenniczką zdrowego stylu życia zazwyczaj staram się przemycić w moich muffinkach trochę otrębów i płatków owsianych. No bo przecież bezcennego błonnika nigdy za wiele, więc zastępuję część mąki otrębami i płatkami. Pilnuję tylko by wszystkiego razem było 2,5 szklanki. Bardzo często też zamiast zwykłego cukru daję brązowy.

Jeżeli nie mam masła dodaję olej rzepakowy lub słonecznikowy a do muffinek na słono oliwę z oliwek. Jeżeli nie mam kefiru zastępuję go jogurtem naturalnym, mlekiem lub maślanką, kiedyś pamiętam dodałem nawet jogurt o smaku biszkoptowym bo tylko taki miałam w lodówce ;) i też wyszły rewelacyjne.  Czasami zamieniam pół szklanki kefiru na sok owocowy, w zależności od tego jakie daję dodatki.

Muffinki można upiec dosłownie ze wszystkim. Ja w zależności od pory roku czy mojego nastroju kombinuje z czym się da.

Latem polecam te ze świeżymi owocami:malinami czy jagodami.

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki z malinami

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki z jagodami i białą czekoladą

Od kiedy zaczęłam je piec i zaraziłam tym moje koleżanki i połowę rodziny prześcigujemy się teraz z pozostałymi muffinkomaniaczkami kto wymyśli najciekawsze połączenie i czyje smakują i wyglądają najlepiej. No i niestety jeszcze nigdy nie udało nam się podjąć jakiejkolwiek decyzji, ponieważ te babeczki zawsze wychodzą rewelacyjnie i zawsze są pyszne!

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki bananowo-truflowe

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Oprócz najczęsciej pieczonych słodkich muffinek, proponuję również wytrawne. Doskonale sprawdziły się jako alternatywa do pasztecików i zaserwowałam je do barszczu czerwonego. Podejrzewam, że do piwka też będą się wyśmienicie wkręcać.

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki z szynką i serem


Zachęcam wszystkich do wypieków. A oto niektóre moje połączenia:

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki ze skórką pomarańczową i rodzynkami

Muffinkowy zawrót głowy...

Razowe muffinki z białą czekoladą i żurawiną

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki cytrynowe

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki z marchweka i cynamonem

Muffinkowy zawrót głowy...

Muffinki ze śliwką suszoną i otrębami

Na zakończenie dodam tylko jedno: UWAGA TO UZALEŻNIA!

agnieszka189 21.10.2011 12:57
zachęcam Was, to naprawdę nic trudnego i przecież można je robić prawie ze wszystkim, po prostu kto co lubi ;)
pigila
pigila 18.10.2011 23:06
sa super muszę wypróbować
agnieszka189 18.10.2011 08:16
warto spróbować, musisz tylko pilnować by się nie przypaliły i może skrócić albo wydłużyć czas pieczenia ;)
cooleczka 17.10.2011 22:08
wygląda pysznie... ja nigdy nie piekłam i zastanawiam się,czy dam radę je upiec w piekarniku gazowym...
kochanyptysiu 17.10.2011 17:27
świetne
Monika111 11.10.2011 18:08
Polecam muffiny z buraczkami :) Uzależnia oj uzależnia....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak