Śniadanie mistrzów - odsłona druga

Jajka są po prostu moim faworytem jeżeli chodzi o weekendowe śniadania. Jajka w kokilkach to szybkie i bardzo proste danie, gdzie można pozwolić sobie na fantazję w doborze składników pod warunkiem, że posiadamy kokilki. Warto zainwestować w te małe ceramiczne foremki zwłaszcza, że można je także wykorzystać do sufletów, flanu czy kremu brulee.
Robię je bardzo spontanicznie, po prostu zaglądam do lodówki, wybieram to, na co mam akurat ochotę, wrzucam do kokilek, wbijam jajko, przyprawiam i zapiekam. Najbardziej pasuje mi połączenie z serami, czy to żółtym czy pleśniowym, do tego jakieś warzywko, przyprawy i gotowe.
Najlepiej podawać je z grzankami i pilnować by żółtka były płynne.
A oto kilka propozycji:
Jajka w kokilkach z pomidorem i cebulą.
No i jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy jajek, cebuli czerwonej, żółtego sera, pomidora, odrobiny masła, soli i pieprzu.
Kokilki smarujemy masłem.
Do każdej wrzycamy kawałeczki sera, cebuli oraz sparzonego pomidora, następnie wbijamy jajko i znowu wrzucamy przygotowane składniki, oprószamy solą i pieprzem i wsawiamy w kąpieli wodnej do piekarnika na ok 10-15 minut (zależy czy chcemy bardzo płynne żółtko czy bardziej ścisłe)
Z serem camembert i chilli
To połączenie lubię szczególnie, pewnie dlatego, że uwielbiam pikantne jedzenie. A oprócz jajek potzrebujemy sera camembert, papryczki chilli, czosnku, przypraw i odrobiny masła. Przygotowanie podobne do tych wyżej.
Kokilki smarujemy masłem. Na dnie każdej układamy plasterek sera camembert ( można go porwać na mniejsze kawałki) i kilka cieniutkich plasterków czosnku a następnie wbijamy jajko.
Na wierzchu ponownie układamy plaster sera i czosnku oraz pokrojoną papryczkę chilli. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem, zapiekamy.
Z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
Tu trochę bardziej pokombinowałam bo dodałam na spód grzankę, a reszta składników to po prostu, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czosnek, oliwa z oliwek, oregano, sól i pieprz
Z chleba tostowego wycinamy kółka o średnicy dna kokilki. Smarujemy delikatnie oliwą i grillujemy. Nacieramy ząbkiem czosnku.
Grzaneczki układamy na dnie kokilek. Na grzance układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, wbijamy jajko, dekorujemy oliwkami, oprószamy solą i pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Do kąpieli wodnej i do piekarnika!
Pisząc o kąpieli wodnej mam na myśli brytfankę lub naczynie żaroodporne z wrząca wodą. Ja nalewam tak do połowy wysokości kokilek.
Zachęcam do spróbowania i do wymyślania swoich własnych połączeń.