Mielone z soczewicą i pieczarkami
200 g soczewicy zielonej
15 dkg pieczarek
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sera żółtego startego
1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
1 papryczka chili
bułka tarta do obtoczenia
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka majeranku
olej
sos pieczarkowy:
20 dkg pieczarek
1 cebula
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka krupczatki
oleju
Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.
Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu.
sos:
Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.
Krem bazyliowo jaglany
1 cebula duża
1 por biała część
1 doniczka bazylii
500 ml bulionu warzywnego
1/2 kulki mozzarelli
3 pomidory suszone
1/3 szklanki kaszy jaglanej
oliwa od pomidorów suszonych
sól, pieprz
masło klarowane
Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody. Cebule przesmażam na maśle klarowanym, dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Dolewam bulion warzywny , gotuję pięć minut. Dodaję liście bazylii umyte, kaszę jaglaną i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kaszą, oliwą z pomidorów, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Bruschetta z boczniakami i pesto
5 kromek chleba pszennego
5 jajek
5 pomidorków koktajlowych
5 grzybów boczniaków
ser camembert
pieprz czerwony, sól
olej rzepakowy
pesto:
1/2 doniczki bazylii
1 łyżka parmezanu tartego
2 łyżki orzechów włoskich
sól. pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Pesto:
Do wysokiego pojemnika przekładam listki bazylii, dodaję orzechy, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek. Oliwę dolewam stopniowo i patrzę jaką konsystencję ma pesto. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Boczniaki posypuję solą, pieprzem i smażę na oleju.
W każdej kromce chleba robię wgłębienie na jako. Wbijam jajko, układam pomidorka koktajlowego, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 15 minut aż jajko lekko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika smaruję pesto i układam boczniaka, kawałek sera. Dekoruję bazylią, posypuję pieprzem czerwonym.
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
2 bakłażany
1 woreczek kaszy owsianej
1 opakowanie tofu naturalne
1 pęczek pietruszki
30 dkg dyni
sól, pieprz
bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2lyżeczki razem
5 pomidorków koktajlowych
olej
Kasze gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę.
Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie sola. odstawiam na 30 minut. Spłukuje zimą wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut.
Dynię obieram, i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.
Podpieczony miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.
Wiosenna sałatka z kiełkami i szpinakiem
1 opakowanie szpinaku baby
1/3 szklanki kaszy jaglanej
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 garść kiełek z rzodkiewki
1 burak pieczony
3 pomidory suszone
4 rzodkiewki
oliwa z suszonych pomidorów
majonez
sos vinaigrette
ser lazur
natka pietruszki
kwiatki bratka
sól, pieprz, oregano
Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.