Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne pieczenie z dziećmi

W tak piękno święto jakim jest Wielkanoc, możemy zaprosić do wspólnego pieczenia i zabawy nasze pociechy. Wykorzystajmy ten okres na budowanie ciepłych relacji z rodziną. Kiedyś muszą się nauczyć jak się piecze i gotuje.   Sama pamiętam z mojego dzieciństwa jak przygotowywałam z moją mamą ciasta. Najlepsze w tym oczywiście było wylizywanie misek i trzepaczek od miksera. Kto tego nie robił niech żałuje. Dlaczego Wielkanoc jest fajną okazją dla zachęcenia naszych poc

W tak piękno święto jakim jest Wielkanoc, możemy zaprosić do wspólnego pieczenia i zabawy nasze pociechy. Wykorzystajmy ten okres na budowanie ciepłych relacji z rodziną. Kiedyś muszą się nauczyć jak się piecze i gotuje.
 
Sama pamiętam z mojego dzieciństwa jak przygotowywałam z moją mamą ciasta.
Najlepsze w tym oczywiście było wylizywanie misek i trzepaczek od miksera. Kto tego nie robił niech żałuje. Dlaczego Wielkanoc jest fajną okazją dla zachęcenia naszych pociech do wspólnej pracy.
Otóż jest to czas pieczenia zajączków, babeczek, robienia jajeczek. Czy jest coś fajniejszego od lukrowania, dekorowania, obserwowania jak na naszych oczach powstają takie cuda. Nie ważne że zajączek wyjdzie nam niekształtny, lukier trochę zjedzie.
 
W końcu od czegoś trzeba zacząć i żaden mistrz wypieków nie był od razu mistrzem. Pamiętajmy że to ma być wspólna zabawa i radość a nie nerwówka. Przygotujmy wcześniej wszystko, żeby dzieci się nie nudziły, rozmawiajmy  z nimi dlaczego tak się robi, co należy teraz dodać, i włączmy je do pracy.
Ja wiem że kuchnia wygląda potem jak pobojowisko, ale radość dziecka jest bezcenna wobec bałaganu. Dzieci mogą się potem pochwalić że zrobiły to czy tamto. Proponuję przygotować takie wypieki które ucieszą dzieci.
Niech będą to zajączki  drożdżowe. Ciasto możemy zrobić sami, ale formować zające mogą dzieci, tak samo lukrować. Wszelkie babeczki, koszyczki nie tylko ładnie wyglądają ale dzieci mogą się wykazać przy nich. Jaka radość będzie jak będą mogły włożyć potem swoje dzieła do koszyczka do święconki.

 

Zajączki pszenne wielkanocne

 

 

Wielkanocne pieczenie z dziećmi

20 dkg mąki chlebowej typ 650
10 dkg maki żytniej pełnoziarnistej
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
7 dag jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
4 łyżki mleka
Do posmarowania
1 białko
Sezam
pieprz ziarna na oczy 

Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej rozkruszam drożdże, dodaje letnie mleko i cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Do drugiej miski dodaję resztę mąki dwa gatunki, dodaję jogurt grecki, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przekrywam ciasto ściereczką. Dzielę na 5 części. Każda cześć dziele na kolejne trzy części,Jedna część to będzie ogonek formując mała kulkę. Druga cześć ciasta  to będą uszy i głowa wielkościowo to średnia ilość ciasta. Formuję kształt gruszki i przecinam na czubku by powstały uszy zająca.  Największa część ciasta to grzbiet. Formuję wałeczek który zwijam jak ślimak zaczynając od środka. Oczy robię z pieprzu. Na blaszce na papierze układam  grzbiet doklejam uszy i ogonek. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję białkiem i posypuje sezamem. Piekę 10 minut temp 200 stopni i zmniejszam na 180 stopni na kolejne 10 minut.

 

Słodkie koszyczki

 

 

Wielkanocne pieczenie z dziećmi

koszyczki:

przepis na 4 sztuki

150 g mąki pszennej

75 g masła zimnego

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka zimnej wody

2 żółtka

szczypta soli

 

nadzienie:

100 g serka śmietankowego puszystego

250 ml  śmietany kremówki 30 %

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

dekoracją:

2 kiwi

1 puszka mandarynek

winogrono zielone

jajka kolorowe

jajka kolorowe

 

 

Koszyczki:

Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką.

Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób formuję pozostałe babeczki, przykrywam folią aluminiową , wysypuję groch żeby ciasto nie urosło. Wkładam do lodówki.  Resztę ciasta rozwałkowuję na pasek prostokątny i odcinam przy pomocy linijki paski o szerokości 0,4 mm. Potrzebujemy 12 pasków. Biorę po trzy paski sklejam ich końce i pletę warkocz. Układam na blaszce na papierze w formie rączki koszyczka. Foremką motylek wycięłam kilka dekoracji do rączki.

Do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół wstawiam foremki z babkami i rączki koszyczków. Foremki piekę około 20 minut aż się zrumienia, ale rączki piekę krócej około 10 minut, i pilnuję żeby się nie spaliły.

 

Krem:

Śmietanę, cukier, skórkę przekładam do miski i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody zimnej, rozpuszczam i do lekko przestudzonej dodaje dwie łyżki śmietany. Dolewam do ubitej śmietany, dodaje serek i miksuję aż się połącza. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

 

Mandarynki odsączam z zalewy, kiwi obieram i kroje na plastry. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i formuję łyżką na papierze do pieczenia cztery małe kółka, odstawiam do wyschnięcia.

 

Krem wyciskam szprycą do babeczek, w środek wkładam mandarynki. W plastrach kiwi wycinam środki w które wkładam rączki od uchwytu koszyczka i lepiej będą się trzymać na babeczce. Dekoruję winogronem, układam kółka z czekolady i jajka na nich.

 

Zajączki truflowe

 

 

Wielkanocne pieczenie z dziećmi



ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka śmietany gęstej
1 łyżka masła

nadzienie:9 cukierków trufle
czekolada gorzka do dekoracji
migdały
1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania


Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego i mąki łyżkę, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka śmietanę, sól. Jajko ubijam z cukrem mikserem i dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej ciasto wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice i dziele na 9 części. Każdą cześć wałkuję na prostokąt. Na środku układam trufla i zwijam w rulon. Końce sklejam i lekko wałkuję w palcach żeby uszy zająca były zwarte i odpowiedniej długości. Końce krzyżuję tworząc uszy. Odkładam na blaszkę wysmarowaną do wyrośnięcia na 30 minut, przykrywam ściereczką bo wyschną . Zające układam w odstępach bo urosną. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, będą ładnie błyszczały. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni gór dół na 20-25 minut aż się zrumienią. Jak przestygną dekoruję czekoladą, migdałami.



Czekoladowe babeczki z marcepanem

 

 

Wielkanocne pieczenie z dziećmi

40 g roztopionego masła
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka czubata kakao
szczypta soli
cztery kostki czekolady gorzkiej
1 jajko
75 ml mleka
40 g cukru
6 cukierków czekoladowych z marcepanem
lukier


Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję do ubitej masy., dodaję startą na tarce czekoladę gorzką. Łączę dalej mikserem. Do pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam  jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra dół i piekę 20-25 minut. Babeczki wyjmuję z formy dopiero jak przestygną. Zimne lukruję dowolnie.



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak