Ach wiosna wiosna na talerzu

Opublikowano: 20.03.2018
Autor: mysza75
Ach wiosna wiosna na talerzu
20 marca o godzinie 17.17 zaczyna się pierwszy dzień wiosny astronomicznej. 21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna. Wiosną budzi się przyroda do życia, zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Jest to dobry czas na zgubienie zbędnych kilogramów po zimnie, wzmocnienie organizmu, żeby nie dopadło nas przesilenie wiosenne. Warto do naszej diety wdrożyć więcej warzyw, co prawda nowalijki nie do końca są uważane za takie zdrowe. Ale może warto ograniczyć spożywanie mięsa i węglowo


20 marca o godzinie 17.17 zaczyna się pierwszy dzień wiosny astronomicznej. 21 marca zaczyna się kalendarzowa wiosna. Wiosną budzi się przyroda do życia, zmieniamy swoje nawyki żywieniowe.

Jest to dobry czas na zgubienie zbędnych kilogramów po zimnie, wzmocnienie organizmu, żeby nie dopadło nas przesilenie wiosenne. Warto do naszej diety wdrożyć więcej warzyw, co prawda nowalijki nie do końca są uważane za takie zdrowe.

Ale może warto ograniczyć spożywanie mięsa i węglowodanów na rzecz czegoś bardziej lekkiego. Wiosną zaczynają pojawiać się pierwsze kwiatki i to jadalne np bratki i warto je jeść bo mają cenne właściwości.

Warto też zrobić sobie chociaż mały detoks po zimie, i spożywać więcej koktajli warzywnych. Polecam założyć hodowle kiełek w domu, bo są mega zdrowe i tanie. Można dodawać je do wielu potraw.

Polecam zasiać sobie własnie teraz chociażby w skrzynkach balkonowych natkę i pietruszki, szczypior. Taki domowy lepiej smakuje i cieszy oko. Jeszcze trochę i doczekamy się mniszka lekarskiego który polecam do sałatek bo jest zdrowy.

 

Wiosenny twarożek z kiełkami

 

 

Ach wiosna wiosna na talerzu

kiełki rzodkiewki i lucerny

250 g sera półtłustego

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz

6 rzodkiewek

1/3 ogórka zielonego

szczypior zielony

papryczka chilli żólta

1/2 papryki czerwonej

 

 

Serek przekładam do miski, dodaję jogurt i miksuję blenderem żeby był puszysty. Paprykę kroję w kostkę, ogórka też kroję w kostkę i rzodkiewkę. Dodaję do serka, doprawiam solą, pieprzem. Do miski przekładam połowę kiełek, na to serek, i dekoruję reszta kiełek i warzywami. 

 

Wiosenna sałatka z rzeżuchą

 

 

Ach wiosna wiosna na talerzu


4 liście Sałaty masłowej

1 garść rukoli

½ opakowania mozzarelli małe kulki

1/3 słoiczka pomidory suszone z kaparami i oliwkami

5 pomidorków koktajlowych

10 oliwek zielonych

1 rzodkiewka

2 cebule czerwone

1/3 ogórka zielonego½ papryczki chili czerwonej

1 Łyżka rzeżuchy

2 łyżki sosu vinegrette

1 gałązka Bazyli świeżej


Sałatę, rukole myję. Układam na talerzu. Dodaję pokrojone suszone pomidory, kapary, oliwki zielone i czarne, ser mozzarella. Pomidorki koktajlowe kroję na pól, cebulę w piórka, ogórka w plastry, papryczkę chili na małe kawałki. Z drugiej cebuli czerwonej wycinam kwiatka, którego dekoruję bazylią listkami. Z rzodkiewki też robię kwiatka.Sałatkę polewam sosem vinegrette i posypuję rzeżuchą.

 

Koktajl szpinakowy z kiełkami

 

 

Ach wiosna wiosna na talerzu

1 opakowanie szpinaku baby

1 garść kiełków

4 rzodkiewki

3 gałązki selera naciowego

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki jogurtu greckiego

sól, pieprz czerwony

 

Szpinak dokładnie myję, przekładam do kielicha, dolewam wodę, dodaję pokrojony seler naciowy, jogurt i miksuję blenderem. Doprawiam  sola, pieprzem czerwonym. Do słoiczków wlewam koktajl układam plastry rzodkiewki, na wierzchu dodaję kiełki, pokrojone rzodkiewki, kawałek selera. Koktajl wstawiam do lodówki, podaję schłodzony.

 

Łąkowa sałatka z mniszkiem lekarskim

 

 

Ach wiosna wiosna na talerzu

 

1 garść mniszka lekarskiego

7 liści szpinaku

3 liście sałaty masłowej

1/5 opakowania fety

5 truskawek

5 szparagów białych

1 mała cukinia

5 pomidorków koktajlowych

Bratki

Sos francuski:

1 łyżeczka musztardy francuskiej

3 łyżki oliwy  z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

Sól Pieprz

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

½ łyżeczki miodu


Składniki na sos wlewam do słoiczka: oliwa  z oliwek, musztarda, ocet balsamiczny, sól, pieprz, miód, czosnek sprasowany, sok z cytryny i mocno potrząsam, czosnek dodaję sprasowany. Mniszek lekarski, szpinak, sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Cukinię kroję na cienkie paski i dodaję do sałatki. Truskawki kroję na pół, pomidorki koktajlowe też,  ser feta na małe kwadraty. Szparagi obieram, i gotuje w osolonej wodzie aldente. Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki, razem z bratkami. Sałatkę polewam sosem

prymat