Kiełki jak hodować i z czym to się je

Opublikowano: 29.03.2018
Autor: mysza75
Kiełki jak hodować i z czym to się je
Kiełki są bogatym źródłem witamin i aminokwasów. Mają bardzo dużo witaminy C. Są lekkostrawne i dobrze je przyswajamy. Są niskokaloryczne i polecane osobom na dietach i nie tylko. Powinny spożywać je osoby które odchudzają się. Mają bardzo dużo potasu  magnezu. Kiełki brokułów zawierają sulforatany które likwidują wolne rodniki. Kiełki lucerny maja bardzo dużo żelaza, poleca się je wegetarianom. Z kolei kiełki soczewicy mają dużo kwasu foliowego, i polecane są k
Kiełki są bogatym źródłem witamin i aminokwasów. Mają bardzo dużo witaminy C.
Są lekkostrawne i dobrze je przyswajamy. Są niskokaloryczne i polecane osobom na dietach i nie tylko. Powinny spożywać je osoby które odchudzają się. Mają bardzo dużo potasu  magnezu.
Kiełki brokułów zawierają sulforatany które likwidują wolne rodniki. Kiełki lucerny maja bardzo dużo żelaza, poleca się je wegetarianom. Z kolei kiełki soczewicy mają dużo kwasu foliowego, i polecane są kobietom w ciąży.
Kiełki można dodawać do sałatek, zup, urozmaicać nimi kanapki, surówki, dodawać do twarożku, jajek.
 
Do produkcji kiełek używa się nasion specjalnie do tego przeznaczonych. Są to nasiona, pszenicy, rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy,gryki, owsa, żyta, soczewicy, brokułu, słonecznika, dyni i innych. w sumie używa się około 20 nasion do kiełkowania.
Kiełki można hodować w specjalnych kiełkownicach i słoikach.
Osobiście wole kiełkownice, są praktyczne i kiełki w nich tak nie pleśnieją. Kiełki najpierw przepłukujemy zimą wodą, potem zalewamy letnią wodą i odstawiany na kilka godzin aż napęcznieją. Następnie odlewamy wodę, wysypujemy kiełki do kiełkownicy, przelewamy wodą letnią i odstawiamy w jasne miejsce.
Kiełki należy płukać dwa razy dziennie. Wodę dobrze jest zlać żeby nie pleśniały. Kiełki będą gotowe do spożycia po około 4-5 dniach. W lodówce można je przechowywać około trzy dni jak już urosną.
Na kiełkach pojawiają się włośniki na korzeniach, nie należy tego mylić z pleśnią. Włośniki są delikatnym puszkiem i są zdrowe dla nas.
 
 
Kiełki jak hodować i z czym to się je
 

Botwinkowy chłodnik z kiełkami

 

 
 
Kiełki jak hodować i z czym to się je
 
 
 
1 pęczek botwiny
 
1/2 szklanki zakwasu buraczanego
 
5 rzodkiewek
 
1/3 ogórka zielonego
 
sól, pieprz
 
natka pietruszki
 
szczypior
 
2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła
 
4 jajka przepiórcze
 
1/3 szklanki śmietany
 
100 ml kwaśnego mleka
 
3 łyżki octu winnego
 
200 ml jogurtu greckiego
 
1 szklanka wody
 
1 burak pieczony opcjonalnie
 
 
 
 
 
Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem.
 

 

Wiosenna sałatka z kiełkami i szpinakiem

 
 
 
Kiełki jak hodować i z czym to się je
 
1 opakowanie szpinaku baby
1/3 szklanki kaszy jaglanej
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 garść kiełek z rzodkiewki
1 burak pieczony
3 pomidory suszone
4 rzodkiewki
oliwa z suszonych pomidorów
majonez
sos vinaigrette
ser lazur
natka pietruszki
kwiatki bratka
sól, pieprz, oregano
 
 
Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
.
 

Sałatka z mango szynką i jajem

 
 
 
Kiełki jak hodować i z czym to się je
 
1 główka sałaty rzymskiej
kiełki rzodkiewki
rzeżucha
natka pietruszki
1 mango małe
20 dkg szynki
1 cebula czerwona
7 pomidorów suszonych
3 jajka
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz czarny
pieprz czerwony
 
 
Oddzielam liście od sałaty, myję i osuszam. Mango obieram i kroję w kostkę. Szynkę też kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo i też kroję. Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam wszystko do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, majonez, jogurt, sól, pieprz czarny. Mieszam i układam na liściach sałaty. Dodaję kiełki rzodkiewki, rzeżuchę,natkę, posypuję pieprzem czerwonym.

 

prymat