Mięsiwa na Wielkanocnym stole

Opublikowano: 22.03.2018
Autor: mysza75
Mięsiwa na Wielkanocnym stole
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin, mięs i pieczeni, szynek, schabów.  Co roku w moim domu tradycja jest robienie szynki wielkanocnej albo wędzonej, albo gotowanej, ale zdarza się że robię pieczoną.   Robiąc taką szynkę mam pewność że wiem co jem i nie jest naszpikowana konserwantami. Bardzo dobra jest szynka wędzona surowa ugotowana potem i podana na ciepło z sosami albo chrzanem.   Taką szynkę surową uwędzoną można też zamrozić i ugotować w ter
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin, mięs i pieczeni, szynek, schabów. 
Co roku w moim domu tradycja jest robienie szynki wielkanocnej albo wędzonej, albo gotowanej, ale zdarza się że robię pieczoną.
 
Robiąc taką szynkę mam pewność że wiem co jem i nie jest naszpikowana konserwantami. Bardzo dobra jest szynka wędzona surowa ugotowana potem i podana na ciepło z sosami albo chrzanem.
 
Taką szynkę surową uwędzoną można też zamrozić i ugotować w terminie poświątecznym. Na śniadanie albo obiad podaję też pieczeń mięsną z jajem i kiełbasą białą cienką. Pieczeń robię z kilku gatunków mięsa bo wtedy jest lepsza.
 
Z mięs polecam rolady z indyka, z drobiu. Nadziewam je mięsem mielonym, jajkiem, albo jajecznicą. Polecam jako nadzienie także kaszankę, i plastry boczku. Indyk jest mięsem suchym dlatego dobrze go łączyć z boczkiem wędzonym.
Rolada jest dobra też z boczku surowego, nadziewana białą kiełbasą. Rolady piec można też w rękawie, brytfannie, a do pieczenie dobrze sprawdzają się małe aluminiowe foremki.
Podstawą dobrej wędliny i mięsiw są przyprawy. Im dłużej mięso zostawimy w marynacie to będzie lepsze. Takie mięsiwa są dobre na zimno i na ciepło, można podawać je z chrzanem, sosami.
 

Wielkanocna szynka z kabanosem

 

 

Mięsiwa na Wielkanocnym stole


2 kg mięsa od szynki
100 g kabanosów cienkich

zalewa:
2 litry wody
2 łyżki soli
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczkę kolendry
1/2 łyżeczki jałowca
1/2 łyżeczki gorczycy


marynata:
1 łyżeczka papryki czerwonej
1/2 łyżeczki jałowca
1/2 łyżeczki kolendry

Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę.

Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody.  Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny.

 

Rolada z indyka nadziewana kaszanką

 

 

Mięsiwa na Wielkanocnym stole

80 dkg piersi z indyka
20 dkg boczku wędzonego
4 kaszanki
1 cebula
sól, pieprz
papryka wędzona i papryka słodka
olej

Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię żeby mięso nie pryskało. Posypuję, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
Odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek i kroję.

 
 

Pieczeń z jajem i białą kiełbasą

 
 
 
 
Mięsiwa na Wielkanocnym stole
 

30 dkg mięsa od łopatki

1 pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 kiełbaski białe cienkie

3 jajka

1 bułka czerstwa

2/3 szklanki mleka

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

 

Mięso od łopatki i pierś z kurczaka mielę razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam, dodaję do mięsa. Całość dokładnie wyrabiam. Jajka gotuję na twardo i obieram. Foremkę aluminiową smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. układam 1/3 mięsa, dodaję kiełbaski w dwóch rzędach, dodaję kolejne 1/3 mięsa, układam jajka i przykrywam je ostatnią porcją mięsa. Pieczeń wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół 45 minut. Można jeść na ciepło i na zimno.

 

Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami

 

 

Mięsiwa na Wielkanocnym stole

600 g boczku świeżego
5 jajek
1 kiełbasa biała
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
przyprawa do kurczaka
masło klarowane

Na rozgrzane masło wbijam jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam y dwa płaty bo za mocno go natniemy to nic się nie stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek bo jest mi nie potrzebna  Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu podlewam wodą i  sokami które mięso wytworzy.

 
prymat