Mimo, że burak to warzywo, ma słodkawy smak, ale nie przeszkadza to, aby przygotować z niego barszcz, sałatki, czy surówki. Jest także chętnie marynowany w słoikach na zimę.
Najsmaczniejsze buraki to te z cienką skórką o błyszczącym miąższu i jednolitej barwie. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe, im mniejsze buraki tym lepsze, bo nie zawierają tyle nawozu, co duże, przez co mają więcej witamin.
Buraki są jesienią chętniej spożywane, bowiem są naturalnym "wspomagaczem" w walce z wirusami, a także wzmacniają odporność, co jesienią jest szczególnie ważne. Oprócz tego polecane są również osobom z anemią oraz narażonym na niedobór kwasu foliowego.
Warto więc sięgnąć po nie przynajmniej od czasu do czasu, nawet jeśli nie lubimy jeść gotowanych, to można wycisnąć z nich smaczny i zdrowy sok, który będzie działał tak samo, a może nawet lepiej.
Propozycje na dania z dodatkiem buraków:
Carpacio z pieczonych buraków
Składniki:
- 2 buraki
- 1 łyżka sera feta
- rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 180ºC.
Studzimy, a następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które układamy na półmisku.
Posypujemy pokruszoną fetą i dekorujemy listkami rzeżuchy.
Śledzik pod pierzynką (przepis)
Zupa krem ziemniaczano-buraczana (przepis)