Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasady żywienia XVI Źródło własne

Tak jak mleko, również przetwory mleczne stanowią jedną z najważniejszych grup w żywieniu dzieci i młodzieży. Dziś napiszę o serach twarogowych.

SERY TWAROGOWE

Mamy sery twarogowe pełnotłuste, półtłuste  i chude.
Sery twarogowe produkuje się w postaci twarogów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych .
Kwasowe twarogi otrzymuje się z ukwaszonego mleka pasteryzowanego.
Natomiast  twarogi kwasowo-podpuszczkowe otrzymujemy przez działanie na mleko kwasem mlekowym i podpuszczką.
Sery twarogowe, w przeciwieństwie do serów dojrzewających (twardych), są uboższe w wapń, gdyż większość wapnia, znajdującego  się w mleku, przy produkcji serów twarogowych przedostaje się do serwatki.
Sery twarogowe są polecane do spożycia przez dzieci i młodzież zwłaszcza w postaci past do chleba oraz w potrawach, takich jak: pierogi leniwe, pierogi ruskie, kluski z serem oraz desery, np. serniki pieczone, bułki nadziewane serem, serniki na zimno z galaretką owocową, budynie z sera itp.
Sery są źródłem najtańszego białka zwierzęcego oraz witaminy B2. 

 KLUSKI LENIWE

SKŁADNIKI:

ziemniaki ugotowane - 2 kg

70 g mąka ziemniaczana

600 g mąka

ser biały zmielony -1,80 kg

3 szt jajka

170 g masło

bułka tarta

cukier

sól

 PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać jajka, obie mąki, cukier, sól dobrze wymieszać. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski. Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować. Łyżką cedzakową wybierać kluski na talerze. Polewać zrumienioną bułką na maśle.


 Zasady żywienia  XVI     Źródło własne


Zasady żywienia  XVI     Źródło własne

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak