JADŁOSPIS OKRESOWY
Jednym z moich obowiązków w pracy należy układanie jadłospisu z intendentem.
Jadłospis układamy na 10 dni tzw "dekadówkę".
Staram się układać jadłospis okresowy w taki sposób, aby zwrócić szczególną uwagę na to, aby był urozmaicony, pod względem doboru produktów, jak i potraw.
Dobór kolorystyczny i smakowy potraw ma duże znaczenie.
W sezonie wiosennym należy uwzględnić w zestawach posiłków przetwory owocowo-warzywne (kapustę kwaszoną, ogórki kwaszone, przeciery, soki, musy), nowalijki (szczypiorek, sałata, rzodkiewki, pietruszka zielona).
Podczas wiosny obiady powinny być wzbogacone w witaminę C surówkami i dodatkiem do potraw drobno posiekanej zieleniny.
Najlepsze źródła witaminy C to warzywa kapustne i owoce jagodowe.
Bukiet jarzyn
OWOCE JAGODOWE